Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. Április 12. 11:17, péntek | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

A halál és a feltámadás utáni örök élet jelképei

A halál és a feltámadás utáni örök élet jelképei

Dömötör Mihály kereszt parafrázisai az Alföldi Galériában

A sajtó munkatársai már a megnyitó előtt egy héttel megismerhették Dömötör Mihály fotóművész Kereszt parafrázisok. A XII. stáció című kiállítását a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában. A most még rendezés alatt álló tárlatot a közönség az április 16-án, kedden délután fél hatkor kezdődő megnyitót követően tekintheti meg.

A kereszt és a feszület azok a spirituális szimbólumok, amelyek Jézus halálát, s a kereszténység jelképeként és reményeként az örök élet ígéretét is magukon hordozzák. Erről Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója szólt a sajtóbejáráson. Hozzátéve, hogy a tárlat a nagyhét utolsó szent szakasza, a nagyszerdától húsvétig tartó periódus közvetlen előestéjén nyílik meg, amelyen Dömötör Mihály, Hódmezővásárhely megbecsült művészének félszáz alkotása segít ráhangolódni az ünnepre, bemutatva a kereszténység legfontosabb szimbólumát, a keresztet.

A képeken több hódmezővásárhelyi feszület mellett láthatóak azok a fényképek, amelyeket Dömötör Mihály múzeumi munkája során, vagy a világban járva-kelve fotózott, s a művész bemutatta a témában elsőként a nyolcvanas években, az erdélyi Szamosújváron készült felvételét a földre dobott, út menti keresztről.
– Jó érzés elidőzni a feszületek társaságában, amelyek bár tartalmilag azonosak, formailag mégis sokfélék – fogalmazott a művész, akinek a most kiállított képei mind fekete-fehérek, a látható valóságtól eltérő ábrázolással fokozva a drámai hatást. A kereszt fontos jelkép a hívők számára, de a nem hívők számára is érdemes időt szentelni és ráhangolódni az értelemhez és az érzelmekhez egyaránt szóló alkotásokra – tette hozzá a fotóművész.

Április 16-án a kiállítást Gyulay Endre nyugalmazott püspök bevezető gondolatai után Simon Ferenc, a Bethlen Gábor Református Gimnázium tanára nyitja meg, a délután zenei közreműködője Almási Enikő és Mohai Szilárd. A tárlatot május 12-ig, keddtől vasárnapig 10 és 17 óra között tekinthetik meg az érdeklődők az Alföldi Galériában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.