Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Október 04. 14:25, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

A 300-as szintet súrolja a forint - magasan jár a svájci frank

A 300-as szintet súrolja a forint - magasan jár a svájci frank

Borúlátó a piac a magyarországi költségvetési fejlemények miatt, még akkor is, ha a főbb makroszámok tarthatónak tűnnek – írja a Magyar Hírlap.

Egyes szakértők úgy vélik, hogy a forint gyengülése mögött a jövő évi büdzsé negatív megítélése áll.

A forint ma reggelre tovább gyengült az euróval szemben a rossz piaci hangulat miatt, az euróval szembeni jegyzések ma reggelre 299 forintig mentek el. Szakértők szerint, ha nem jön megnyugvás a piacokon, akkor 300 forintig emelkedhet az euró árfolyama. A svájci frank is tovább erősödött a forinttal szemben egészen 246 forintig. Nem tett jót a magyar eszközöknek az a londoni elemzés, miszerint Magyarországnak nem ártana egy IMF készenléti hitelkeret.

A Bloomberg hírügynökség összefoglalója szerint július elejétől a hazai fizetőeszköz 28 egységet veszített értékéből az euróval szemben – ez bő tízszázalékos zuhanásnak felel meg.

„A forint gyengülésének hátterében a magyarországi költségvetési fejlemények is állhatnak. A piac ugyanis azt látja, hogy a kormány nem tudja tartani az idén tavasszal meghirdetett Széll Kálmán-tervet” – mondta a lapnak Németh Dávid, az ING Bank makrogazdasági elemzője. Szerinte a kormány által ismertetett költségvetési program az adóemelés felé mozdítja el az államháztartási egyenleg javítását. A közgazdász a 750 milliárd forintos korrigálást szűknek tartja, szerinte 800-900 milliárdra lenne szükség a tervezett hiánycél eléréséhez. Ugyanakkor a háromszázmilliárd forintos költségvetési tartalék szerinte stagnáló gazdaságnál is elég lehet.

Barcza György, a K&H Bank elemzési igazgatója kiemelte: a főbb makroszámok reálisak, és tarthatónak tűnnek. Ám problémás, hogy a költségvetési bevételek növelésére koncentráló lépéseket tervez a kabinet. A szakember szerint az egyik leginkább meglepő bejelentés az áfakulcs jövő évi emelése, ami a korábban vártnál nagyobb inflációt okoz.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni