Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Október 24. 14:22, szerda | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

1956-ra emlékeztek a vásárhelyi hadigondozottak

1956-ra emlékeztek a vásárhelyi hadigondozottak

Az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékezett a Hadigondozottak Hódmezővásárhelyi Egyesülete a Helyőrségi Klub Hódi Pál utcai rendezvénytermében.

A hatvankét évvel ezelőtti eseményekről a civil szervezet tagjainak a hódmezővásárhelyi Emlékpont történésze, Nagy Gyöngyi tartott előadást.

A rendezvényen Lázár János országgyűlési képviselő köszöntőlevelét – amelyben a politikus az 1956-os forradalom máig meghatározó súlyát hangsúlyozta – Lajtos Jánosné, az eseményt szervező egyesület elnöke olvasta fel, míg a tagokat Ipacs József nyugállományú alezredes, a Hadirokkantak, Hadiözvegyek, Hadiárvák Országos Nemzeti Szövetsége (HONSZ) országos elnöke és Kis Andrea, Hódmezővásárhely alpolgármester köszöntötte.

Az 1956-os megemlékezések során általában a fővárosban történteket szokás feleleveníteni, azonban a forradalomban a vidék Magyarországa is meghatározó szerepet vállalt – mondta el Nagy Gyöngyi. A történész emlékeztetett, hogy a forradalom fő követeléseit már október 16-án megfogalmazták a Magyar Főiskolások és Egyetemisták Szövetségét (MEFESZ) megalapító szegedi egyetemisták, s a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Gimnázium diákparlamentjére – ahol a vásárhelyi diákok követelték a szovjet csapatok kivonását – szintén a forradalom budapesti eseményei előtt került sor.

Az 1945 után ért támadásokra, a földtől való megfosztásra és kuláküldözésre válaszul a vidék felemelte fejét, kiállt a forradalom mellett, Hódmezővásárhelyen a gimnázium diákjai és tanárai egymás kezét megfogva koszorúzták meg Kossuth Lajos szobrát, s vettek rész a Hal téri (ma Hősök tere) megmozduláson, ahol a tömeg ledöntötte a „felszabadulást” – valójában szovjet megszállást – hirdető emlékművet.

Nagy Gyöngyi zárásul kijelentette: az 1956-os forradalom és szabadságharcnak kell adnia alapján nemzeti öntudatunknak és önazonosságunknak. A rendezvényen a Hadigondozottak Hódmezővásárhelyi Egyesületének tagjait az idősek napja alkalmából az Oldalkosár utcai óvoda Körte csoportjának kicsinyei köszöntötték műsorukkal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.